Sider

lørdag den 8. september 2007

8. september set fra England

Denne dag er vel lidt ambivalent for en englænder. Der er flere begivenheder, der knytter sig til dagen, nogle gode andre mindre gode og nogle fuldstændig irrelevante.
Det er tid for anekdoter:
1157 e.kr. Henrik II af platagen-dynastiet har været konge i 3 år, da hans hustru den 8. september føder ham en søn. Han kalder sønnen for Richard. Senere, da Richard har overtaget sin faders trone i 1189, finder nogen på at kalde ham for den første, og andre finder endda på at udstyre ham med en løves hjerte. Det er vel en form for kompliment, da det hentyder til hans mod.
Modig eller ej, så kan selv den bedste korstogsridder jo ikke gardere sig mod at blive bortført, hvilket præcis var, hvad der skete for Richard Løvehjerte på vej hjem fra sin korstogsferie, og det endda i så fredeligt et land som Østrig. (Nåh ja det var måske mindre fredeligt dengang) Efter at England havde givet efter for terroristernes krav, og betalt en kæmpe løsesum for deres konge, viste Richard sin taknemmelighed ved at bruge resten af sin regeringsperiode på at kæmpe imod sin gamle korstogskammerat Philip August af Frankrig.
Ikke desto mindre havde Richard åbenbart fundet kilden til succes som konge: Hold dig væk fra det land du skal forestille at regere - intet nyt er godt nyt, så hvis man ikke høre andet end at du er i krig langt langt væk, vælger folk at tro det bedste om dig. (hmm måske var det det, Nicolai Vammen forsøgte det første år af sin regeringsperiode i Aarhus, eftersom man intet så til ham)
Richards successtrategi med kun at opholde sig et par mdr. i sit regeringsland i sin ialt 10 år lange regeringstid, sikrede ham en udødelighed gennem de velkendte sagn, sange og historier vi kender fra både Robin Hood og senere Ivanhoe fra 1819. Løvehjerte har ligeledes opnået at få en statue af sig selv på en yderst lukrativ placering, nemlig foran parlamentsbygningen i London, - så kan det jo være at han der kan få nogle tips om hvordan det egentlig er at lede et land.

En anden stor historisk engelsk triumph, der fandt sted d. 8. september, var at hollænderne i 1664 endelig overgav sig og overdrog deres amerikanske base New Amsterdam til englænderne, der 5 år efter omdøbte den til New York. Dette var vel ikke den værste investering engelsk krigsindustri har gjort.

Den sidste glædelige engelske begivenhed, der hører dagen idag til, er den første fodboldkamp udspillet i englands første reelle fodboldliga. Denne kamp fandt sted i 1888, desværre melder mine kilder intet om holdenes identitet eller resultatet af kampen.

Endelig er der så en mere trist anekdote knyttet til dagen idag, nemlig de første tyske V2-raketters ødelæggelser i London i 1944. Dog skal det sige at blitzen i 1940, der sjovt nok også foregik i disse dage, ikke kostede nær så meget kaos og menneskeliv, som tyskerne havde håbet på. Avis-interview fra dengang vidner om folk, der skammede sig over at gemme sig for tyskernes bombardement, da de syntes, at det var at bukke under for terroren...!!!!
Ikke desto mindre var beredskabet parat, og optællinger viser at myndighederne, da de første bombardamenter satte ind i 1940, evakuerede 1 3/4 milion mennesker - fortrinsvis børn og kvinder, fra London. Børnene havde det dog ikke lige let derude på landet, da de som bymennesker blev anset som værende moralske fordærvede, bærere af alskens sygdomme og i øvrigt en belastning. - Måske var det derfor, at nogle af dem fandt på at gemme sig i et magisk land i et garderobeskab!!!

Nåh nok om englænderne, jeg vender snart tilbage med et blog indlæg om den roman jeg er ved at læse, den hedder "Historikeren" og er skrevet af Eliszabeth Kostova, og den er vanvittig spændende.

Ingen kommentarer: